17 stycznia 2016

Chaczapuri - przepis

Hejka ! Dzisiaj mam dla was przepis na danie gruzińskie . Kraj raczej biedny i mało znany , ale dania tam mają świetne.
Chaczapuri - Gruzińska serowa pizza często podawana w formie łódeczek z pieczonym wewnątrz jajkiem.
Jak później widać na zdjęciach jedno chaczapuri jest bez jajka . Było ono zrobione dla mnie , bo nie przepadam za jajkiem. Ale mama dała mi kawałek swojego z jajkiem i od razu zmieniłam zdanie . Z jajkiem jest zupełnie inny smak , według mnie o wiele lepszy. 

 Sposób przygotowania :
  1. Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp. ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. 

  2. Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jednym jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku. 

  3. Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1cm. Na każdym placku kłaść ser, zlepić boki ciasta tak, żeby uzyskać rodzaj łódeczki z serem w środku.W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło.

  4. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 220 stopni, aż chaczapuri  nabiorą złotego koloru (ok. 20 minut), wyjąć wbić jajko do środka i ponownie wstawić do pieca, aż białko jajka delikatnie się zetnie.
  5. Po wyjęciu z pieca położyć na jajku kawałek masła.


Składniki ciasta:

  • mąka pszenna 0,5 kg
  • 
drożdże świeże 10 g
  • mleko,śmietana, kefir lub jogurt (do wyboru) – ok. 0,5 l
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypywania
  • masło do okraszenia po upieczeniu 100 g

Składniki farszu:

  • mozarella 200 g

  • bryndza 100 g
  • 
feta 100 g
  • jajko 1 szt.
  • sól do smaku
Sery mogą być inne , ważne żeby były różne rodzaje sera .
















    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Jeżeli mnie zaobserwujesz , sprawdzę również twojego bloga i jeżeli uznam go za ciekawy na pewno zaobserwuje . Zapraszam do komentowania
    Masz jakieś uwagi , albo propozycje na kolejny post ? Pisz
    ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥