Hejka ! Na początek chciałabym wam wszystkim życzyć wszystkiego najlepszego w
nowym roku , żeby właśnie 2016 był lepszy od poprzednich . Przepraszam
za długą przerwę , ale jakoś nie umiałam się zebrać . Nie było czasu , cały czas jakieś inne wymówki . Wreszcie wróciłam do życia .
Dzisiaj coś z kategorii gotowanie . Ostatnio u mnie w domu jest sporo eksperymentów jeśli chodzi o tartę . Na słodko , na słono . Jak mamy ochotę . Dzisiaj zrobiliśmy tartę ze szpinakiem. Nie byłam do niej przekonana , bo nie lubię szpinaku . Lecz ta wersja podania szpinaku jest pyszna . Wgl nie czułam szpinaku , ale smak był zaskakująco dobry ( jak nie szpinak ). Dodatkowo dodanie do tego sosu czosnkowego to był strzał w 10.
Ciasto :
30 dag mąki pszennej
1 jajko
20 dag margaryny
łyżeczka soli
Farsz :
30 dkg świeżego szpinaku lub mrożonego
opakowanie sera feta (200 g )
200 ml gęstej , kwaśnej śmietany
2 jajka
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Wymieszaj mąkę z solą oraz z margaryną . Wbij jajko i zagnieć ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Rozgrzej olej na patelni , wrzuć posiekaną drobno cebulę , czosnek . Zalej wodą i duś , aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojony szpinak i smaż około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem . Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na blachę . Rozwałkuj je . Podpiecz przez 5 minut w piekarniku rozgrzanego do 180 C ( już w foremce ).
Ubij 2 jajka , ubij śmietanę . Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika , pokrusz fetę , wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną . Piecz około 40 minut w nagrzanym piekarniku nagrzanego do 170 C . Można podawać z sosem czosnkowym do smaku.
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej
mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij
jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do
lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na
patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula
się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto
wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto
ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by
ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą,
pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około
40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/

Przesiej
mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij
jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do
lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na
patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula
się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto
wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto
ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by
ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą,
pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około
40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej
mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij
jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do
lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na
patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula
się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto
wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto
ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by
ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą,
pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około
40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej
mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij
jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do
lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na
patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula
się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto
wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto
ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by
ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą,
pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około
40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej
mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij
jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do
lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na
patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula
się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto
wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto
ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by
ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą,
pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około
40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej
mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij
jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do
lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na
patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula
się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto
wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto
ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by
ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko.
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą,
pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około
40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
jeżeli smakuje tak jak wygląda to jest okey
OdpowiedzUsuń