10 stycznia 2016

Tarta szpinakowa

Hejka ! Na początek chciałabym wam wszystkim życzyć wszystkiego najlepszego w nowym roku , żeby właśnie 2016 był lepszy od poprzednich . Przepraszam za długą przerwę , ale jakoś nie umiałam się zebrać .  Nie było czasu , cały czas jakieś inne wymówki . Wreszcie wróciłam do życia .
Dzisiaj coś z kategorii gotowanie . Ostatnio u mnie w domu jest sporo eksperymentów jeśli chodzi o tartę . Na słodko , na słono . Jak mamy ochotę . Dzisiaj zrobiliśmy tartę ze szpinakiem. Nie byłam do niej przekonana , bo nie lubię szpinaku . Lecz ta wersja podania szpinaku jest pyszna . Wgl nie czułam szpinaku , ale smak był zaskakująco dobry ( jak nie szpinak ). Dodatkowo dodanie do tego sosu czosnkowego to był strzał w 10. 


Ciasto :
30 dag mąki pszennej
1 jajko
20 dag margaryny
łyżeczka soli

Farsz :
30 dkg świeżego szpinaku lub mrożonego
opakowanie sera feta (200 g )
200 ml gęstej , kwaśnej śmietany
2 jajka
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Wymieszaj mąkę z solą oraz z margaryną . Wbij jajko i zagnieć ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Rozgrzej olej na patelni , wrzuć posiekaną drobno cebulę , czosnek . Zalej wodą i duś , aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojony szpinak i smaż około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem . Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na blachę . Rozwałkuj je . Podpiecz przez 5 minut w piekarniku rozgrzanego do 180 C ( już w foremce ).
Ubij 2 jajka , ubij śmietanę . Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika , pokrusz fetę , wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną . Piecz około 40 minut w nagrzanym piekarniku nagrzanego do 170 C . Można podawać z sosem czosnkowym do smaku. 



Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę. Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przepisy/tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta,887/

1 komentarz:

Jeżeli mnie zaobserwujesz , sprawdzę również twojego bloga i jeżeli uznam go za ciekawy na pewno zaobserwuje . Zapraszam do komentowania
Masz jakieś uwagi , albo propozycje na kolejny post ? Pisz
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥